Nieuws

Plaatsing zonnepanelen bij korfbalvereniging Invicta

Woensdag 27 februari 2019 heeft Awizon Surhuisterveen zonnepanelen geplaatst bij korfbalvereniging Invicta. Als vereniging willen wij hiermee duurzamer investeren en onze energiekosten zo laag mogelijk krijgen/houden. Een mooie manier om hiermee te beginnen zijn zonnepanelen. Als korfbalvereniging zijn we de sponsors voor dit project erg dankbaar.

Voor de realisatie van dit project zijn er naast onze eigen investering verschillende bijdrages ontvangen vanuit het Rijk (RVO-subsidie), de provincie Friesland (het Iepen Mienskipfûns), de gemeente Kollumerland, Plaatselijk Belang Kollum en Rabobank Drachten Friesland Oost voor de bijdrage vanuit het Fonds Coöperatief Dividend. Dit fonds is er voor lokale maatschappelijke initiatieven die de leefbaarheid in de omgeving vergroten. Leden van de ledenraad van de bank beslissen over de aanvragen. Het Fonds Coöperatief Divided is een vorm van dividend, waarmee een deel van de nettowinst van de bank ter beschikking wordt gesteld aan veelal maatschappelijke doelen.

Korfbalvereniging Invicta is erg blij dat door de hulp van zoveel partijen (zowel financieel als andere hulp) mogelijk is gemaakt om met elkaar te komen tot het realiseren van zonnepanelen. Fijn dat we op deze manier, als gemeenschap, met elkaar werken aan duurzaamheid.

01
02
07
08

Interview met Taeke Dijkstra, bondsscheidsrechter voor Invicta/Frigro

Een aantal mensen doen veel zaken achter de schermen binnen onze clubs. Ook Taeke Dijkstra is zo iemand en gaat wel eens alleen op pad om een wedstrijd te fluiten bij een andere club. Wie is Taeke Dijkstra en waarom fluit hij eigenlijk?

Taeke Dijkstra is 41 jaar en woont zijn hele leven al in Gerkesklooster. Hij is trotse vader van maar liefst vier kinderen (die je allemaal kunt herkennen aan hun herkenbare mooie oogjes) en is getrouwd met Klaske de Vries. Hij heeft vroeger op het Lauwers College (HAVO/VWO) gezeten en heeft daarna in 2001 de studie werktuigbouwkunde gehaald. In deze tijd kreeg Taeke ook een ongeluk waarbij hij aardig werd teruggeworpen op zichzelf. In deze tijd stond zijn leven even stil maar waren er vrienden die klaar stonden voor hem. Taeke zijn positieve instelling en discipline hebben hem in deze tijd er doorheen gesleept maar hij heeft dus een poos niet kunnen korfballen. Momenteel werkt Taeke bij Philips.

Taeke is begonnen met korfballen op zijn zesde jaar en is tijdelijk gestopt met spelen op zijn 31ste jaar. Maar niet alleen binnen de korfbalwereld is Taeke actief, ook binnen de kerk en de muziek (trombone) werden/worden  er de nodige zaken voor anderen gedaan. Momenteel gooit hij na jaren weer enkel wel eens een balletje in het huidige derde (en hij kan het nog steeds, kan ik zeggen).  Hij ziet zichzelf als hardwerkende korfballer met niet verschrikkelijk veel inzicht.

Taeke werd in 1999 op zijn 22 ste gevraagd door Klaas Spriensma om jeugdwedstrijdleider te worden en deed dat. En 3 jaren daarna werd hij zelfs bondsscheidsrechter. In 2012 is Taeke ook nog beoordelaar geworden voor de club Frigro omdat dat in deze tijd een verplichting werd en omdat hij in deze tijd ook wel wat blessuregevoelig was. Taeke vindt fluiten leuker dan beoordelen. Waarom vind je fluiten leuk?

  • Het is goed om iets voor de club te doen.
  • Het voordeel van fluiten is dat je zelf kunt aangeven wanneer je wel en niet kan.
  • Het leiderschap is iets wat me aanspreekt en waarbij ik in mijn werk ook voordeel van ervaar.
  • Je leert het spel beter snappen door te fluiten.
  • Het is mooi om te genieten van het spelplezier van andere korfballers.
  • Door te fluiten leer je ook om te gaan met kritiek.

Hoe zie je jezelf als scheidsrechter?

  • Een scheids op de achtergrond, je moet de scheids niet merken.
  • Een duel tussen spelers moet kunnen, zeker als het van beide kanten komt waarbij ik de grens aangeef als het nodig is.
  • Spelers en scheidsrechter moeten elkaar in hun waarde laten want iedereen is gelijk. Ook een scheids is onderdeel van het spel en staat er niet boven.

Taeke is momenteel trainer/coach van een jeugdploeg waar zijn 2 oudste zoons ook in spelen. Hij vindt het als coach leuk om een verbindende rol te vervullen en elk kind in zijn waarde te laten en vanuit hun eigen individuele ontwikkeling ook het team te laten groeien.

Taeke, ik wil je bedanken voor dit fijne interview. Ik hoop via dit interview jou goed te hebben neergezet als persoon. Ik zie een bescheiden persoon die veel voor anderen doet en ook binnen de club zijn we blij met zulke mensen. Taeke, onze dank is groot!

 

Spelregelbewijs

Beste spelende leden van Invicta,

Met ingang van het seizoen 2015-2016 heeft de KNKV samen met NOC*NSF het project Korfbalmasterz.nl gelanceerd. Dit is een platform waarop korfballers kunnen oefenen met de spelregels om uiteindelijk hun spelregelbewijs te halen via een toets op dezelfde site. Ook staat er op de website een verkorte versie van het spelregelboekje.

Ook wij, binnen Invicta, hebben 2,5 jaar geleden besloten om hier op in te springen. We hebben toen twee spelregelavonden georganiseerd en dat was de aftrap waarbij veel mensen thuis hebben geleerd/geoefend en daarna hun spelregelbewijs online hebben gehaald. Nogmaals een compliment daarvoor!

Waar de bond het spelregelbewijs een paar jaar geleden nog niet verplicht stelde komt er per jaar nu een leeftijdscategorie bij waarvoor het verplicht wordt. Dit betekent dat vanaf 2020 alle senioren, junioren en aspiranten verplicht zijn om het spelregelbewijs in bezit te hebben, waarbij nieuwe leden een jaar de tijd hebben om het te behalen. Een heel aantal mensen hebben, zoals reeds genoemd, het diploma al gehaald maar er zijn ook mensen die het nog moeten halen. De gediplomeerde scheidsrechters zijn vrijgesteld omdat zij de spelregelkennis al beheersen. De mensen die het spelregelbewijs nog moeten halen hebben allemaal persoonlijk een e-mail ontvangen

Momenteel zijn de examens nog gratis zijn, iets wat in de toekomst mogelijk ook gaat veranderen. Profiteer nu dus van het gratis examen, want voor de leden waarvan nu wordt verwacht dat zij in de gratis periode het spelregelbewijs halen zijn eventuele toekomstige kosten van het examen voor eigen rekening! 

Wat vragen wij van de mensen die het nog moeten halen?

Om jullie voor te bereiden op de toets kan er online geoefend worden met allerlei spelsituaties. Daarnaast wordt er een bijeenkomst georganiseerd op woensdag 30 januari 2019 om 19.30 inloop en 19.45 start in de sportkantine op het veld.  Het is de bedoeling dat iedereen die dit bewijs nog moet halen aanwezig is op deze avond. Op deze avond wordt precies uitgelegd wat de bedoeling is, wat de termijn is waarbinnen de toets gehaald moet worden en worden de individuele codes uitgedeeld waarmee ingelogd kan worden op korfbalmasterz.nl. Met deze code kan er geoefend worden met de spelregels op de website, en uiteindelijk kan er na een periode het examen worden gemaakt. Daarnaast is er tijdens de avonden ruimte voor vragen en kijken we gezamenlijk naar enkele spelsituaties onder het genot van een borreltje en een hapje. Mocht je op deze avond echt niet kunnen, dan kun je dat doorgeven aan Grietina Solle, per telefoon (0648406267) of op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zal je dan verder vertellen hoe je het bewijs kunt gaan halen.

We weten dat er al veel dingen moeten in deze tijd maar we zitten als club zijnde met verplichtingen. We hopen dan ook dat de mensen die het nog moeten halen hun beste beentje voor zullen zetten. Het lijkt misschien een hele opgave maar als je even oefent, dan is gebleken dat je vrij snel dit diploma kunt halen. Ook kun je met iemand anders oefenen, dat werkt erg stimulerend!Genoeg redenen om te komen dus!

De Arbitragecommissie,

Gertjan Oppersma, Grietina Solle en Ruurd Meindertsma 

Invicta talenten geselecteerd voor Oranje U17

Het succes van het Invicta/Harkema team is begonnen in 2013, toen het HAVIC-team gevormd werd door trainers Klaas Visser, Anton van Doorn en Peter Holwerda. De ploeg bleef maar groeien en de spelers werden steeds beter, wat een aantal keer de titel ‘Nederlands Kampioen’ opleverde. Voor een aantal spelers was er ook individueel succes, afgelopen jaar betekende dit voor Invicta-speler Thomas Visser dat hij mee mocht lopen als stagiair bij Oranje U17. Maar het succes voor deze ploeg hield niet op. Een groot aantal spelers korfbalt namelijk ook bij RTC-team District Noord, onder leiding van trainers Rick Wessels en Daniël Hulzebosch. Een team dat bestaat uit de grootste korfbaltalenten uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Vanuit dit team mochten drie spelers meedoen aan de voorselectie van Oranje U17; Thomas Visser, Rien van der Laan en Pieter Christiaan van der Woude. 

De voorselectie van Oranje U17 betekende een spannende concurrentiestrijd met de beste spelers van Nederland, waarbij de heren elke keer moesten pieken om in aanmerking te komen voor Oranje. Bij de Korfbal Challenge in Rotterdam werd er definitief geselecteerd door bondscoach Barry Schep. Met Team Noord moesten ze een tweedaags toernooi spelen, wat uiteindelijk resulteerde in het spelen van de finale, door onder andere een uitblinkende Thomas Visser in de voorrondes. Rien van der Laan speelde een fenomenale finale en uiteindelijk won Team Noord het toernooi. Beide Invicta-heren hadden zich van hun beste kant laten zien en werden terecht beloond met een plekje in de selectie van Oranje U17. Maandag 7 januari begint hun eerste training in Zeist, waarna ze in februari op trainingskamp gaan in Engeland. Op 29 en 30 juni mogen ze voor Nederland uitkomen op de Wereldkampioenschappen in Eindhoven. 

K.V. Invicta wil hun talenten van harte feliciteren met deze prestatie en zijn enorm trots dat ze dit hebben bereikt. Heel veel succes op het WK in Eindhoven!

1rien Thomas
2teamfoto
3rienpeterthomas

 De teamfoto is gemaakt door fotograaf: Marco Spelten, actiefotografie.nl